In tegenstelling tot de hond, die zijn baasje tot de andere kant van de wereld zou volgen, blijft de kat graag op zijn territorium. Op een paar uitzonderingen na blijft hij liever alleen thuis dan op reis te gaan met zijn baasje. Zijn onafhankelijke en territoriale karakter onderscheidt hem sterk van de hond, die het liefst van al altijd bij zijn baasje zou zijn ...

 De kat als ‘homesitter’

Je poezenvriend kan tijdens je afwezigheid dus perfect op je huis passen. Maar ... maar wie past er dan op hem? Want hoewel katten goed alleen kunnen blijven, krijgt hij zo nu en dan toch graag een aai of wat aandacht. En natuurlijk moet ook de kattenbak er netjes bij liggen.

Dagelijkse bezoekjes

Het is in dit geval het gemakkelijkst om een buur of vriend te vragen om je kat elke dag een bezoekje te brengen om hem eten te geven, het drinkbakje te vullen, de kattenbak schoon te maken en hem eens over zijn bolletje te aaien. Het is wel belangrijk dat je kat die persoon kent en hem of haar minstens één keer eerder heeft gezien waar jij bij was. Vraag uiteraard hulp aan iemand die van jouw dier en van katten in het algemeen houdt.

Catsitter

Ken je in je omgeving niemand die je uit de nood kan helpen of aan de vereisten voldoet? Neem dan een professional in de arm! In België duiken steeds meer professionele ‘catsitters’ op. Dat zijn mensen die van katten hun beroep hebben gemaakt. Wanneer jij met vakantie bent, komen zij je kleine viervoeter één of twee keer per dag een bezoekje brengen om te verzekeren dat het hem aan niets ontbreekt en dat alles goed gaat. Ook hier is het belangrijk dat je kat eerst kennismaakt met die persoon. De catsitter zou je dan ook moeten voorstellen om vóór je vertrek met jullie beiden kennis te komen maken, bij jou thuis. Informeer je goed over deze persoon, want uiteindelijk vertrouw je hem of haar wel je kat én de sleutels van je huis toe!