Een gelukkige kat in een flat?

Een binnenkat heeft veel meer aandacht nodig dan een buitenkat die zich op tal van manieren tijdens zijn uitstapjes vermaakt. Wij vertellen je hoe je voor een perfect gelukkige kat zorgt die een knus leventje binnenshuis leidt.

Op muizenjacht

Een huiskat blijft nog altijd op-en-top een roofdier. Als hij zijn kans schoon ziet om eropuit te trekken, doet hij niets liever dan achter kleine zoogdieren en vogels aan zitten. Ook al krijgt hij zijn dagelijkse portie kattenvoeding en heeft hij zijn vangst dus niet nodig om zijn maag te vullen, toch blijft het jachtinstinct een aangeboren eigenschap van elke kat. Katten kunnen gewoon niet zonder en vinden het heerlijk. Dit spel van jagen neemt het grootste deel van hun tijd in beslag. Als je binnenkat niet echt de kans krijgt om op jacht te trekken, is het belangrijk dat je dit compenseert.

Interactief spel

Het beste alternatief hiervoor is interactief spelen met je kat. Jij bent de prooi en de kat kan naar hartenlust zijn rol als jager vervullen. Een ‘vishengel’ is uitermate geschikt. Neem een korte stok en knoop aan het uiteinde een stukje touw vast. Bevestig aan het touw een klein speeltje zoals een pluchen muis. En spelen maar! Houd de stok zo vast dat de muis zich op de grond bevindt en beweeg de stok heen en weer om de aandacht van je kat te trekken. Hij zal het heerlijk vinden om deze speelmuis te proberen vangen. Je zult meteen zien dat hij zich perfect in zijn nopjes voelt. Speel bij voorkeur elke dag tweemaal 20 minuten met je kat, zodat hij zich volop kan uitleven.

Krabpaal

Het is misschien niet altijd even mooi, maar een binnenkat kan niet zonder een krabpaal. Slapen, observeren, verstoppen en krabben ... een krabpaal houdt je kat lange tijd bezig! Zorg voor leggers op verschillende niveaus en plaats de paal voor het raam. Jouw huiskat zal maar al te graag een knus plekje zoeken om alles rondom hem gade te slaan.