Je wilt deze zomer een kitten of – en nog beter – een asielkat adopteren … Wat heb je nodig en hoe vang je hem of haar het best op? Wat heeft een kat nodig?

Voeding

De kat is van nature een solitair roofdier. Hij eet zo vaak als hij dat nodig vindt en vangt moeiteloos kleine prooien. In huis moet het dier dus steeds brokjes of huisbereid voedsel ter beschikking hebben. Zorg ervoor dat het bakje van de kat altijd gevuld is of vul het als je kat eten vraagt.

Rust

Een kat gaat overal liggen. Je hebt dus geen mand nodig behalve als de kat vaak wordt gestoord en een hoger schuilplaatsje zoekt, op een meubel bijvoorbeeld. Een kat houdt ook van radiatorhangmatten. Die zijn zacht en lekker warm. Ze zijn te koop in de dierenwinkel.

Ontlasting

Als je kat naar buiten mag, kan je best een kattenluikje voorzien zodat hij vrij binnen en buiten kan. Een kat houdt niet van hindernissen en zal je in dat geval voortdurend vragen om buiten te mogen. Als je kat niet buiten mag, voorzie je een kattenbak waar hij altijd terechtkan. Die zet je best op een rustige en afgezonderde plaats. Het kattenzand ververs je een tot twee keer per week volledig en de uitwerpselen verwijder je elke dag. Anders zal je kat zijn behoefte op een andere plaats doen, want hij is op netheid gesteld.

D-day

Zorg voor een serene sfeer als je je kat gaat halen. Dit is niet het moment om vrienden uit te nodigen, want de verandering is al groot voor je kat. Plaats zijn spullen in een klein, rustig vertrek en blijf bij het dier zonder contact te forceren. Laat de kat zijn omgeving ontdekken en vergroot die omgeving progressief zodat de kat rustig kan wennen.