4 tips voor gezonde poezen

Katten mogen dan als wilde tijgers door de jungle van je tuin jagen, zo wild zijn deze dieren eigenlijk al lang niet meer. Hun oerinstincten blijven overeind, maar sinds ze de natuur verruild hebben voor een warm plekje in de zetel, is er wel wat meer veranderd. Zeker als het over voeding gaat. We haalden voor jou de vier meest hardnekkige mythes onderuit.

Mmmmmelk

Een spinnende kat, met een bolletje wol en een kom melk. En liefst nog een haardvuur en omaatje erbij. Erg idyllisch allemaal, maar daarom klopt het plaatje nog niet. Katten mogen dan verzot zijn op melk, het goedje is niet geschikt voor hun tere verteringsstelsel. De lactose die in koemelk zit veroorzaakt vaak diarree, en 5% van de katten is er zelfs allergisch voor. Je geeft je kat dus best gewoon fris kraantjeswater. Als je toch eens wil trakteren op een lekkernij, koop dan speciale kattenmelk in je dierenspeciaalzaak.

Melk is niet geschikt voor katten hun tere verteringsstelsel.

Echte vleeseters

Laat ons duidelijk zijn: katten zijn rasechte vleeseters. In de natuur lusten ze muizen en vogels rauw, maar thuis kies je best de juiste soorten vlees voor hen uit. Organenvlees zoals lever en niertjes laat je best achterwege. Koop mooi spiervlees zonder pezen en kook of bak het om nierproblemen te vermijden. 

Natte voeding voor fijnproevers

De geur die uit een pakje nat voer komt liegt er niet om: zo’n schoteltje ‘konijn en wild met saus’ klinkt zelfs ons lekker in de oren. Zulke rijke gerechten eet je echter best met mate, zeker als je wat op je lijn wil letten. Hetzelfde geldt voor je oogappel: doe het rustig aan met zo’n voeding, die vaak bulkt van vetstoffen en zout. Je wisselt dus best af met droge korrels. Bovendien zijn die ook goed voor de puntige hoektanden van een kat: doordat ze meer moeten kauwen en knabbelen, blijven hun tanden goed scherp.

Een van de grootste problemen voor huiskatten die net iets te veel in de watten gelegd worden, is overgewicht.

Gezellig, zo’n volslanke poes

Een kat eet tot twintig keer per dag, telkens in kleine hoeveelheden. Als je een bakje vult met droge brokken, kan je kat dus een hele dag verder. Een van de grootste problemen voor huiskatten die net iets te veel in de watten gelegd worden, is overgewicht. Gezellig, zo’n dikke poes, maar gezond is het niet. Een volwassen kat eet gemiddeld 50 tot 60 gram per dag, hou daar rekening mee als je een portie brokken uitschenkt. 

Test Viyo gratis

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer