Geef je kat het beste voedsel, van kitten tot senior

In de supermarkt vind je een heel gamma aan voeding voor katten. Sommige soorten zijn speciaal voor kittens, andere focussen op senioren die al wat meer lentes op hun teller hebben staan. Er zijn zelfs varianten voor actieve huisdieren en voor zij die wat overgewicht vertonen. Hoe kies je de juiste voeding voor jouw kat en waarom bestaan er eigenlijk zo veel soorten?

Je kat heeft niet haar hele leven lang dezelfde voeding nodig. Zogenaamde ‘life stage’ voeding houdt daarom rekening met de leeftijd van je kat en varieert dus inhoudelijk naarmate ze ouder wordt. Zo krijgt je kat tijdens elke fase van haar leven, van kitten tot bejaard besje, de juiste voedingsstoffen binnen. 

Wist je trouwens dat katten echte knabbelaars zijn en zo tot wel 20 maaltijden per dag verorberen?

De jonge jaren

Kittens hebben een kleine bek en een kleine maag, waardoor ze niet veel in één keer kunnen eten. Daarom is het beter om een kommetje klaar te zetten zodat je kitten op elk moment van de dag kan eten. Haar dagelijkse dieet moet bestaan uit makkelijk verteerbare dierlijke eiwitten en andere belangrijke bestanddelen, zoals vezels, essentiële vitamines en mineralen en taurine, een aminozuur dat veel voorkomt in kip en vis.

‘Life stage’ voeding houdt rekening met de leeftijd van je kat.

Tieners en volwassenen

ls ze ongeveer negen maanden is, is je kitten klaar voor volwassen voedsel. Katten worden meestal rond die leeftijd gecastreerd of gesteriliseerd, vaak met wat extra kilootjes als gevolg van de ingreep. 

Als het tijd is om over te schakelen, meng je best wat volwassen korrels onder het speciale kittenvoer dat je voorheen al gaf. Je verhoogt elke dag de dosis volwassen korrels en bouwt tegelijkertijd het kittenvoer af, tot je na twee weken enkel nog de volwassen variant geeft. Beperk de voedingstijd tot ’s ochtends en ’s avonds, of meet de porties netjes af als je merkt dat je kat toch te dik wordt.

Voor een mooi gebalanceerde maaltijd kun je korrels en natte brokken mengen. Katten zijn vleeseters, dus zorg voor veel eiwitten in hun voedsel. Vet is ook belangrijk voor hen, omdat het veel calorieën bevat.

Senioren

Katten leven langer dan ze in de vorige eeuw deden. Ze worden beter verzorgd, ingeënt tegen de meest gangbare ziektes en ze krijgen kwalitatief voedsel. Over het algemeen worden huisdieren als bejaard beschouwd wanneer ze één derde van hun levensloop hebben afgerond. De meeste katten hebben een levensverwachting van 15 jaar, dus vanaf 10 jaar mag je overschakelen op seniorenvoeding. 

Oudere katten blijven nood hebben aan veel eiwitten. Ze krijgen soms wel wat moeite met het afbreken van vetten, dus is het belangrijk dat ze vetten eten die makkelijker te verteren zijn. Veel oudere katten krijgen ook tandproblemen. Tanden vallen uit of breken af. Dan kan het nuttig zijn om volledig over te schakelen naar blikvoer. De beste manier om je kat jong te houden, is ervoor zorgen dat ze veel beweging krijgt en buiten kan jagen op alles wat beweegt. 

Dankzij life stage voeding krijgt je kat tijdens elke fase van haar leven de juiste voedingsstoffen binnen.

Test Viyo gratis uit

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer