Baan je een weg in het brede aanbod aan rassen en kies jouw ideale kat

Elke kat heeft zo haar kleine kantjes — net als haar baasje. Maar rassen hebben meestal uitgesproken karaktertrekken, wat de keuze vaak makkelijker maakt. Wil je een raskat kopen, dan doe je er goed aan om je op voorhand te verdiepen in het grote aanbod aan soorten en types. Want ‘lang en gelukkig’ is natuurlijk waar je op hoopt als je een spinnende minoes in huis haalt.

Wist je trouwens dat er nog exact 76 rassen op deze aardbol leven en dit soms in verschillende kleurpatronen?

Koning kat

Dit type kat is erg zelfzeker en gedraagt zich als heer en meester over haar territorium. Ze zijn slim en energiek, maar bovenal eigenwijs. Als je ze wil trainen, komt het erop aan slimmer te zijn dan zij. Wat ze nodig hebben zijn nieuwe uitdagingen, iets om hen bezig te houden.

Voor deze katten zijn er sloten uitgevonden: als er iets open kan dat dicht hoort te blijven, dan mag je er zeker van zijn dat deze deugniet er alles aan zal doen om te zien wat zich achter de deur afspeelt. Dit is de kat die op je hoofd wandelt om je wakker te maken, de spons in het afwaswater duwt omdat dat een leuke splash maakt en haar achterwerk gebruikt om de kattenbak op een plaats te zetten waar ze een beter uitzicht heeft.

Heb je zo’n kat met koninklijke neigingen inwonen, dan zul je merken dat ze graag in de spotlights staat en acrobatisch kunstjes doet om naar jouw aandacht te hengelen. Ze wil graag deelnemen aan alle activiteiten in huis, gaande van brood bakken tot aquarellen schilderen. Zorg er dus voor dat je kat in dezelfde ruimte als jij iets leuks te doen heeft. Hou je ogen open voor speelgoed van kleuters op rommelmarkten, het zal handig van pas komen. Want als jij niet voor entertainment zorgt, dan gaat koning kat zelf wel op zoek. 

Dit soort eigengereide katten is gebaat bij een flinke portie discipline. Als je niet oplet, is het de baas die naar de pijpen van de kat begint te dansen. In hun voordeel spreekt dan weer dat ze erg liefdevol zijn en altijd fun zijn om in de buurt te hebben.

Abessijnen, Siamezen, Rex katten en andere Oriëntaalse rassen

Als je niet oplet, is het de baas die naar de pijpen van de kat begint te dansen. 

Beste maatjes

Maak kennis met de Dr. Watson voor jouw Sherlock Holmes. Dit type kat is erg speels, maar wil vooral haar baasje behagen. Daardoor luistert ze ook erg goed: ze komt als je haar roept en sommige katten apporteren zelfs als je een balletje of een tak de verte in gooit, net als een hond. Liefst van al spelen ze met alles wat op een prooi lijkt of botst, schudt en rondhost. Daarnaast doen ze niks liever dan kijken naar wat jij aan het doen bent.

Ze klimmen zonder veel nadenken op de schoot van nieuwkomers, zeker als die hun bewondering tonen voor dit pronte huisdier. Deze katten zijn erg extravert en dus ook duidelijk over wat er scheelt: de korrels zijn op, de kattenbak moet ververst worden of ze wil binnenkomen omdat het buiten regent. 

Luister naar wat ze jou vertelt en alles loopt op rolletjes. Deze katten communiceren veel en graag en appreciëren het als jij hetzelfde doet. Vertel je kat dus met veel handgebaren dat haar dekentje in de was moet, maar dat het over een paar uur fris geurend terug zal zijn, of dat je dit weekend twee nachten van huis bent en dat opa haar eten komt geven.

Tonkinees, Manx, Schotse Fold, Maine Coon, Noorse boskat

Luister naar wat ze jou vertelt en alles loopt op rolletjes. 

Bambi

Deze verlegen poezen zijn niet bepaald wat je noemt een open boek. Als er iets loos is, beginnen ze niet te miauwen zoals hun soortgenoten. Je moet dus alert zijn voor subtiele veranderingen in hun humeur als je wil dat je beestje niets tekort komt.

Ze zijn schuchter, maar ze communiceren wel. Hoewel ze vaak weinig miauwen, zullen ze aangeven dat hun nieuwe brokken niet lekker te zijn door ze gewoon niet aan te raken, of zullen ze proberen je aandacht te trekken door heel erg zielig te kijken. Ze liggen graag te soezen op je schoot of op de vensterbank. Ze houden van regelmaat en van een interieur waarin alles een vaste plaats heeft. 

In een druk huishouden worden deze katten vaak nerveus, waardoor ze soms stout kunnen zijn en bijvoorbeeld plassen waar het niet hoort. Wees zacht met hen: ze zijn erg gevoelig voor straffen en zullen er alles aan doen om hun baasje blij te zien. Ze zijn over het algemeen iets slomer en trager dan hun spring-in-’t-veld soortgenoten, maar extra knuffelbaar.

Persische kat, Chantilly-Tiffany, Kartuizer, Himalayaanse kat, Britse korthaar, Birmaanse kat

Je moet alert zijn voor subtiele veranderingen in hun humeur.

Test Viyo gratis uit

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer