Red je meubilair door een krabpaal in huis te halen

Je kat krabt niet alleen de krollen van de trap, maar ook de kussens, de gordijnen en je mooi houten meubilair? Niet getreurd, er zijn manieren om je poes op andere ideeën te brengen zonder je schor te schreeuwen en met speelgoedmuizen naar haar hoofd te gooien.

Dat je kat overal aan krabt, is op zich niet verkeerd. Ze doet dat om haar nagels vlijmscherp te houden, maar ook om haar geur te verspreiden. Katten hebben namelijk geurklieren in de kussentjes van hun voetzolen zitten. Door te krabben bakenen ze in feite hun territorium af. Al dat gewroet heeft nog andere voordelen: het is goed om de spieren te rekken en zelfs om stress af te reageren. 

Krabben is dus erg natuurlijk, wat ook wil zeggen dat je kat het nooit zal afleren. Maar je kunt wel aan je kat leren om je plinten niet te vernielen. 

De plantenspuit 

De plantenspuit wordt ingezet om huisdieren allerhande ongewenst gedrag af te leren. Hangt je kat in je gordijnen, sproei dan wat water haar richting uit bij wijze van straf. De plantenspuit werkt ontradend. Maar natuurlijk heeft dit middeltje alleen effect als je thuis bent en je je oogappel op heterdaad betrapt. Want zodra het baasje van huis is, krabt de kat lustig aan de sofa. Enkel straffen is dus onvoldoende om een eind te maken aan het geklauw. Beloon daarom je kat ook als ze het goed doet, dat werkt motiverend.

Krabben is natuurlijk, wat wil zeggen dat je kat het nooit zal afleren.

De krabpaal

Als je een kat in huis haalt, is een krabpaal een must. Plaats hem ergens waar ze makkelijk aan kan, best in de buurt van haar slaapplaats. Koop een stevig exemplaar, lang genoeg zodat minoes zich helemaal kan uitrekken. Sisal werkt meestal goed als basismateriaal, al kun je ook karton kiezen voor katten met een voorliefde voor het openkrabben van je behangpapier. Hou ook rekening met de vorm: sommige katten klimmen graag de hoogte in om zich horizontaal te laten hangen, andere houden het liever laag en evenwijdig met de grond.

Als je een kat in huis haalt, is een krabpaal een must.

Test Viyo gratis uit

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer