Hou je kat vrij van ongedierte zoals wormen, vlooien en teken

Huisdieren in huis halen is leuk maar extra bewoners in de vorm van geniepig ongedierte zoals vlooien, teken of wormen laat je liever achterwege. Deze minuscule insecten en parasieten nestelen zich in de vacht of in het spijsverteringsstelsel van je kat en veroorzaken allerhande kwalen en ziektes. Voorkomen is beter dan genezen en bovendien erg makkelijk dankzij talloze middeltjes die bij de apotheek verkrijgbaar zijn.

Teken

 • Wat? Een teek is een klein, spinachtig insect dat bloed zuigt uit de huid van je kat. Teken zijn drager van de ziekte van Lyme en andere gevaarlijke aandoeningen.
 • Symptomen? Huidirritatie is een alarmsignaal, kijk uit naar een wit bolletje op de huid. 
 • Voorkomen? Hou je kat uit hoge grassen en struikgewas, want daar vertoeven teken het liefst. Als je kat vaak door de bossen sluipt, check haar dan wekelijks op tekenbeten en laat haar preventief behandelen met een spray of tekenband.
 • Genezen? Verwijder de teek met een speciaal tekenpincet dat je koopt bij de apotheek. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en verwijder hem met een draaibeweging. Het is belangrijk dat er geen stukjes van de teek onder de huid blijven steken. Goed ontsmetten na het verwijderen van de teek is de boodschap.

Stofzuig extra op de plaatsen waar je kat vaak vertoeft.

Wormen

 • Wat? Kleine parasieten die in het spijsverteringsstelsel van de kat huizen. De meest voorkomende soorten zijn spoelwormen, lintwormen, hartwormen en haakwormen. 
 • Symptomen? Vaak merk je helemaal niks als je kat wormen heeft. Soms zie je stukjes worm in de ontlasting of heeft je kat last van diarree, braken, hoesten of een doffe vacht.
 • Voorkomen? Ontworm je kat vier keer per jaar. Er bestaan verschillende middeltjes, van pilletjes tot kauwtabletten. Een goede hygiëne is bovendien erg belangrijk.
 • Genezen? Ga naar je dierenarts om de graad van infectie te bepalen en de juiste bestrijdingsmiddelen te kiezen.

Vlooien

 • Wat? Parasieten die leven in de vacht van de kat en die zich voeden met het bloed van hun gastheer. 
 • Symptomen? Als je kat vaak lijkt te krabben, ga dan na of je geen zwarte puntjes ziet dicht op de huid. Kam de vacht opzij om goed te kunnen kijken. Die zwarte puntjes zijn vlooienpoep die door de eitjes wordt opgegeten om aan te sterken.
 • Voorkomen? Er bestaan pipetjes met druppels die je elke maand in de nek van je kat druppelt. Daarnaast zijn er ook injecties (twee keer per jaar) of kun je je kat een vlooienband aandoen. Heb je last van een plaag, dan bestaan er omgevingssprays om het ongedierte, maar ook de eitjes en de larven te bestrijden. Regelmatig stofzuigen is een must.
 • Genezen? Heb je toch prijs, ga dan langs bij je dierenarts voor pipetjes en stofzuig extra op de plaatsen waar je kat vaak vertoeft, zoals haar mand of de zetel. Vlooien reproduceren zich erg snel, dus onmiddellijk ingrijpen is van cruciaal belang.

Test Viyo gratis uit

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer