Laat je nieuwe kat vrienden worden met je andere huisdieren

Je wil vermijden dat je poezelige kater een nieuwe bewoner onmiddellijk in de haren vliegt? Geen nood, er zijn wel wat middeltjes om ervoor te zorgen dat er niet te veel klauwen aan te pas komen, of de nieuweling nu een hond of een andere kat is. 

Katten zijn niet altijd erg sociaal, en er is geen manier om je huisdieren te dwingen om een nieuweling aardig te vinden. Maar als je ervoor zorgt dat er geen competitie is, zoals bijvoorbeeld voor eten of een veilige slaapplaats, dan zullen beide dieren mettertijd met elkaar kunnen leven. Met wat geluk krijgen ze zelfs een echte band. Het geheim is geduld: laat beide dieren stapje voor stapje met elkaar kennismaken en bezorg ze een aparte eet- en slaapplaats.

Rustig plekje

Als je een hond in huis haalt, zorg er dan voor dat je kat een plekje heeft waar de hond niet bij kan. Daar kun je de kattenbak zetten, haar eten en drinken en misschien een krabpaal. De hond heeft daar geen last van en de kat kan in alle rust haar ding doen. Meubels om onder of op te kruipen zijn ook altijd nuttig, dan kan je kat wegvluchten als het haar te heet onder de voeten wordt.

Het geheim is geduld: laat beide dieren stapje voor stapje met elkaar kennismaken.

Geurgewenning

Geuren zijn erg belangrijk voor een kat. Aai beide huisdieren, zodat de geuren zich vermengen en de kat beetje bij beetje kan wennen aan de lichaamsgeur van de nieuwe huisgenoot. Je kunt ook de nieuweling aaien met een doekje en daarna met datzelfde doek langs muren en meubels in je huis gaan. Doe dat een paar dagen tot een week vooraleer beide huisdieren elkaar voor het eerst in levenden lijve besnuffelen.

Kennismaken in de kooi

De veiligste manier om dieren met elkaar te laten kennismaken is door de nieuwe bewoner in een kooi te stoppen en de oudgediende vrij in de ruimte te laten rondlopen. Zo kunnen ze elkaar horen, zien en ruiken zonder meteen in de clinch te gaan. Geef beide huisdieren op hetzelfde moment te eten. Dat kan wat gesis uitlokken, maar na een paar dagen of weken zal dat plaatsmaken voor nieuwsgierigheid en zelfs camaraderie. 

Hoewel honden en katten erom bekend staan elkaar rauw te lusten, is het vaak makkelijker om ze aan elkaar te laten wennen dan twee katten.

Blijf er bij

Zorg dat je in die eerste, cruciale weken altijd in de buurt bent als je de twee huisdieren in dezelfde ruimte loslaat. Zo kun je onmiddellijk ingrijpen als één van beiden agressief reageert. Zo’n gedrag moet meteen gestraft worden zodat het geen patroon vormt.

Als kat en hond

Hoewel honden en katten erom bekend staan elkaar rauw te lusten, is het vaak makkelijker om ze aan elkaar te laten wennen dan twee katten. Katten zien een hond niet als een bedreiging of als directe concurrentie, en meestal worden de twee beste maatjes zodra de kat beschouwd wordt als een deel van de familie. Vergeet uw hond niet te belonen als hij het goed doet. 

Test Viyo gratis uit

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer