Een gids voor het kiezen van de juiste kat

Misschien word je onmiddellijk verliefd op een bijzonder snoezig exemplaar in het asiel, maar als je tijd hebt, loont het de moeite om op zoek te gaan naar een kat die bij jou past. Er zijn veel aspecten om over na te denken: kies je een raskat of een kruising? Laat je je poes muizen vangen in de nabije bossen, of wil je liever een luie Garfield die ligt te soezen in de sofa? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een kat op jouw maat

Katten bestaan er in alle kleuren en formaten. Je wil natuurlijk liefst een huisdier dat bij jou past, ook qua karakter. Kies je voor een raskat, dan kun je je op voorhand informeren. Noorse boskatten zijn bijvoorbeeld erg rustig, Siamezen zijn dan weer erg sociaal en een beetje druk. Kies je voor een kruising, dan is het een goed idee om wat tijd met je nieuwe maatje door te brengen vooraleer je beslist om hem in huis te halen. 

Een en ander hangt ook af van hoe veel tijd je hebt. Ben je vaak op pad voor het werk of andere beslommeringen, dan is een zelfstandig dier zoals een Europese korthaar ideaal. Als je graag de tijd neemt om je kat in de watten te leggen, dan zijn Oosterse rassen zoals een Siamees misschien wel wat voor jou. Langharige katten zijn wel iets tijdrovender omdat je het vele stofzuigen moet meerekenen. 

Vergeet ook niet dat een kat in huis halen best wat centen kost. Regelmatige bezoekjes aan de dierenarts, voeding, medicatie etcetera. Katten kosten over het algemeen wel een stuk minder dan honden.

Katers willen iets meer geaaid worden dan kattinnen, die erg onafhankelijk zijn.

Raskat of kruising?

Elk ras heeft zo zijn voor- en nadelen. Je dierenarts of fokker kan je zeker meer informatie geven. Het goede nieuws is dat je weet wat je in huis haalt: een raskat heeft meestal een bepaald karakter en je weet op voorhand voor welke ziektes en kwalen ze gevoelig is. Immers zijn er vele rassen met erfelijke gebreken. Maar dat neemt niet weg dat zelfs raskatten een eigen karakter hebben. Bovendien zijn raszuivere dieren prijzig vergeleken bij gekruiste varianten, waarvan de kittens vaak gratis te geef zijn.

Wil je een raskat, dan is het nog de vraag welk ras je precies wil. Heb je kinderen in huis, dan is een Europese korthaar ideaal. Ze kunnen tegen een stootje en zijn erg onafhankelijk. Perzen zijn erg gemoedelijk, maar hun lange haren moeten vaak gekamd worden en verzamelen zich in bosjes onder de zetel. De Angora en de Balinees vereisen iets minder kamwerk, maar zijn qua temperament dan weer wat nerveuzer.

Bij kruisingen is het een stuk moeilijker om voorspellingen te maken qua gezondheid en karakter, al helpt het om goed naar de ouders te kijken. Bij bastaarden weet je niet wie de vader is en heb je dus het raden naar de toekomst. Geen nood echter: vreemd bloed zorgt voor gezonde katten, omdat erfelijke aandoeningen niet worden doorgegeven, zoals bij raskatten wel het geval is.

Zoek je een raskat omdat je houdt van specifieke uiterlijke kenmerken, maar ben je niet geïnteresseerd om je poezenbeest in te schrijven voor wedstrijden en tentoonstellingen? Dan kun je opteren voor een kat met een ‘productiefoutje’. Een Perzische kat in een andere kleur, bijvoorbeeld. Die worden vaak een stuk goedkoper verkocht dan hun perfecte soortgenoten. Ze zijn meestal ook gecastreerd, zodat de ‘fout’ niet verder wordt doorgegeven.

Kitten of volwassen kat?

Kittens zijn vaak onweerstaanbaar schattig. Ze zijn speels en spontaan en passen zich snel aan aan hun nieuwe omgeving. Kleine katjes kosten in het begin wat meer tijd dan een volwassen kat, maar het overgrote voordeel is dan weer dat de kitten van jongs af aan in jouw huis opgroeit en dat jij hem van bij het begin opvoedt. Vanaf twaalf weken zijn ze oud genoeg om in huis te halen.

Volwassen katten zijn een goed idee voor senioren of gezinnen met jonge kinderen. Ze vragen wat minder verzorging dan een kitten. Bovendien is er keuze te over in de dierenasielen. Volwassen katten hebben wel wat tijd nodig om hun draai te vinden in een nieuw huis. Hou de kat in het begin binnen, anders bestaat de kans dat ze onmiddellijk op zoek gaat naar haar oude woonst en gaat rondzwerven. Het kan een paar maand duren voor je kat zich honderd procent thuis voelt en je haar naar buiten kunt laten.

Bij kruisingen is het een stuk moeilijker om voorspellingen te maken qua gezondheid en karakter.

Kater of kattin?

Dit is vooral een persoonlijke keuze. Katers willen iets meer geaaid worden dan kattinnen, die erg onafhankelijk zijn. Een kattin die niet gesteriliseerd is wordt zo’n twee keer per jaar krols. De poezenpil kan een oplossing zijn, maar is niet honderd procent veilig als je zeker wil zijn dat je geen nest kittens in huis wil. 

Katers zijn vaak groter en spelen ook graag iets ruwer. Als ze gecastreerde zijn worden ze wel rustiger en verdwijnen ze niet meer om een partner te gaan zoeken. Dat ze lui zijn en enkel in de zetel hangen klopt niet, vaak komt dat vooral omdat hun baasje niet genoeg met hen speelt. Ze vechten soms wel met andere katers om hun territorium af te bakenen en sproeien om dezelfde redenen urine. Als je de sterke geur die daar bij hoort liever vermijdt, is castreren de beste optie. Let wel dat na castratie de katers een verhoogd risico lopen op zwaarlijvigheid: pas daarom de voeding aan.

Waar koop je je kat?

Ga je naar het asiel of bij een fokker, neem dan uitgebreid de tijd om met de kat te spelen, zodat je een idee krijgt van haar karakter. Kijk ook altijd goed naar de leefomstandigheden van de kat: heeft ze ruimte om te spelen? Krijgt ze voldoende te eten? Lijkt het erop dat ze goed gesoigneerd wordt? 

Vraag naar de gezondheid van de kat. Kittens horen al hun inentingen te krijgen en ontwormd te worden. De dierenarts houdt al die informatie bij in het kattenpaspoort. Leg je oor liever te luister bij asielen, erkende fokkers of je dierenarts.

Test Viyo gratis uit

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer