Leg je senior in de watten met de juiste voeding

Kleine katjes worden groot, maar helaas ook oud. Net als bij de mens worden bepaalde lichaamsfuncties wat roestig wanneer de leeftijd oploopt. Het spreekt voor zich dat je je kat lang gezond wil houden en wil behoeden voor kwaaltjes. Op die manier kun je het einde zo lang mogelijk uitstellen en zorg je ervoor dat je kat ten volle kan genieten van haar laatste levensjaren. Alles begint bij de juiste voeding en voldoende bewegen.

Viyo versterkt de werking van gespecialiseerde voeding voor senioren. Doordat het vloeibaar is, is het bovendien makkelijk in te nemen en wordt het niet afgebroken door maagzuren, maar rechtstreeks en sneller opgenomen in de darmen. De ideale basis dus om je kat te helpen langer gezond te leven.

Leeftijdsgrens

Vanaf ongeveer zeven jaar kun je je kat tot de categorie veteranen rekenen en loont het om over te schakelen op aangepaste voeding. Uiteraard is de ene kat de andere niet, dus overleg altijd even met je dierenarts als je denkt dat het tijd is om de stap te zetten. Oud zijn is bovendien geen ziekte: je moet enkel de gezondheid van je beestje wat meer in de gaten houden. 

Vanaf acht jaar kun je je kat tot de categorie veteranen rekenen.

Vertering

De spijsvertering begint op latere leeftijd vaak tegen te sputteren. Voeding voor senioren is daarop voorzien en bevat een lager eiwitgehalte om de lever en de nieren te sparen. Vooral die laatste zijn vaak een probleem bij oudere katten. Veel drinken en dus plassen zijn een teken dat er iets scheelt, net als slechte eetlust en vermageren.

Gammel gebit

85% van de katten krijgt in haar laatste levensjaren te maken met een afbrokkelend gebit. Dat doet vaak pijn en vertaalt zich in symptomen als een slechte adem, rood tandvlees en moeilijk eten. Maak de droge korrels indien nodig vochtig, zo zijn ze makkelijker te verorberen.

85% van de katten krijgt in haar laatste levensjaren te maken met een afbrokkelend gebit.

Gewrichten

Oude omaatjes hebben last van reuma. Dat is bij katten niet anders. Je kat krijgt moeite met lopen en springen en staat wat strammer op. Vermijd dat je kat niet kan lopen door te veel pijn en laat haar op tijd behandelen. 

Kwalijke tumoren

Katten die ouder worden dan tien jaar, lopen een verhoogd risico op allerlei kankerontwikkelingen. Eén op twee katten in die leeftijdscategorie zijn er het slachtoffer van. Voel daarom regelmatig of je geen eigenaardige knobbels ontwaart en let op voor diarree of braken. De symptomen kunnen erg uiteenlopend zijn, dus oplettendheid is van groot belang om uitzaaiingen voor te zijn.

Veel problemen bij oudere katten ontstaan omdat ze wat extra kilootjes hebben opgespaard in hun lange carrière als trouwe metgezel. Je voorkomt een hele hoop problemen als je je poes netjes op gewicht houdt.

Test Viyo gratis uit

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer