Alles wat je niet mag vergeten als je een klein katje adopteert

Eindelijk mag je nieuwe poezelige kitten mee naar huis. Je doet er wel goed aan om wat voorbereidingen te treffen en je huis helemaal kittenproof te maken voor je oogappel er haar intrek neemt. Deze handige tips zetten je alvast een heel eind op weg.

Naar een nieuwe thuis

Om je nieuwe kitten naar huis te vervoeren, haal je best een afsluitbare kooi of mand in huis. Die zal later ook nog van pas komen voor tripjes naar de dierenarts. Zorg ervoor dat het rustig is in huis, het zou best kunnen dat je kitten de eerste dagen erg schuchter is. Zet een gezellige mand op een warme plek, waar je kat rustig kan soezen. Plaats de mand ook niet te dicht bij de kattenbak, poezen houden niet van de geur. 

Hou eventuele giftige planten, maar ook gevaarlijke middelen zoals schoonmaakproducten buiten bereik van je kat. Let ook op voor loszittende elektriciteitskabels en andere gevaren. Kittens zijn erg nieuwsgierig en komen daardoor soms in hachelijke situaties terecht. Kijk ook altijd even na of je kitten al trappen op en af kan. 

Begin met één ruimte voor je je kitten het hele huis laat zien. Ze zal sowieso al erg onder de indruk zijn van zo veel nieuwigheden. Daarna doe je het stap voor stap. Vergeet er niet voor te zorgen dat de ramen dicht zijn, of de kleine ontdekkingsreiziger zou wel eens op verkenning kunnen gaan. 

Begin met één ruimte voor je je kitten het hele huis laat zien.

Voeding

Zorg ervoor dat je kat altijd een kommetje vers water en korrels in de buurt heeft. Je vindt in de supermarkt verschillende soorten kattenvoer die afgestemd zijn op de noden van je jonge kat. Vaak zitten er extra veel eiwitten in, ideaal voor een groeiend dier. Geef hetzelfde voer als het jong kreeg bij de fokker, en schakel stilaan over naar wat jij haar graag wil geven. Meng het nieuwe voer met het oude en bouw de mengeling stilaan af tot er enkel nieuw voer overblijft.

Een aantal dingen geef je je kitten liever niet. Koeienmelk veroorzaakt bijvoorbeeld diarree, net als rauw vlees of te veel vlees. Botjes hou je ook best achterwege: ze splinteren en kunnen veel ellende veroorzaken als ze worden ingeslikt. 

Kattenbak

Kittens zijn door hun moeder al wat opgevoed wat zindelijkheid betreft, maar jij zult ze verder moeten trainen. Kies vaste momenten om je kitten voor de kattenbak te zetten: ’s ochtends, na elke maaltijd en ’s avonds voor het slapengaan. Op die manier zal ze jouw routine snel overnemen. 

Ongelukjes horen er wel bij, zeker in het begin. Heb je een huis met verschillende verdiepingen, dan is het een goed idee om gedurende de eerste weken op elke verdieping een kattenbak te zetten. Heeft je kleintje ergens plekken gemaakt, maak de vlek dan schoon met veel water. Geen chloor gebruiken, die geur zal haar alleen maar aanzetten tot meer plassen. Je mag je kitten straffen als ze het niet goed doet, maar enkel als je haar op heterdaad betrapt. Anders is het zinloos.

Een laatste tip: vul de kattenbak aanvankelijk liever met krantensnippers in de plaats met kattenbakvulling. Sommige kittens eten die namelijk op, wat natuurlijk weer voor andere problemen zorgt.

Wil je je kitten goede manieren leren, dan is consequent zijn de boodschap.

Opvoeden

De eerste nachten weg van het warme moedernest zijn soms wat eng voor een kleine kitten. Door haar in het begin bij jou in de kamer te laten slapen, wordt ze rustig en bouw je een erg nauwe band met haar op. 

Wil je je kitten goede manieren leren, dan is consequent zijn de boodschap. Een goed begin is het halve werk: beloon goed gedrag en straf fout gedrag. Belonen kun je doen door de kat te aaien nadat ze braaf haar behoefte gedaan heeft in de kattenbak, straffen door ‘Minoes, nee!’ te roepen als ze water uit de wc-pot wil slurpen. Je zal vaak hetzelfde moeten herhalen, maar zo werkt opvoeding nu eenmaal. Een andere truc die werkt om ongewenst gedrag te corrigeren, is de kat te doen schrikken, bijvoorbeeld door een sleutelbos te laten vallen of wat water naar haar te spuiten met een plantenspuit. 

Speeltjes

Kittens leren al doende. Laat ze kennismaken met de krabpaal en speel veel met haar. Als het te ruw wordt, stop dan met spelen. Zo leert ze hoe ver ze mag gaan. Haal wat leuke speeltjes in huis, zoals nepmuizen en springballen. Controleer altijd of het speelgoed veilig is: loszittende onderdelen verwijder je best op voorhand. Kittens groeien nog en dat kost veel energie. Geef ze daarom voldoende tijd om te slapen en uit te rusten. 

Test Viyo gratis uit

Wil je zelf ervaren hoe je je kat beter kunt beschermen met Viyo? Krijg een proefpakket van zeven porties cadeau.

Registreer